Pozdrowienia z Mjanmy

Greetings from Myanmar
reż. Andreas Riiser, Sunniva Sundby/Mjanma, Norwegia/2020/5 min.
miejsce
data
czas
Dolnośląskie Centrum Filmowe, sala Lalka
2022-05-21
14:15

Konkurs Filmów Krótkometrażowych, blok III

Wygodne leżaki i kucharze przygotowujący śniadanie gościom nad brzegiem basenów. Luksusowy hotel w Mjanmie to raj dla białych turystów z Zachodu.

Tymczasem zaledwie 10 km dalej trwa dramat mordowanej grupy etnicznej Rohingja. Z perspektywy luksusowego kurortu płonące wioski są tylko ponurym obrazkiem w hotelowym telewizorze stojącym w pustym pokoju. Pięć minut wystarczyło Andreasowi Riiserowi oraz Sunnivie Sundby, żeby w niesamowicie mocny sposób obnażyć hipokryzję naszego konsumpcyjnego podejścia do podróżowania. Czy drinki z palemką i ludobójstwo to faktycznie idealne połączenie?

DŁUŻSZY OPIS
KRÓTSZY OPIS

  • czas trwania:
    5 min.
  • kraj/rok:
    Mjanma, Norwegia /2020
  • reżyseria:
    Andreas Riiser, Sunniva Sundby
  • zdjęcia:
    Andreas Riiser, Sunniva Sundby
  • produkcja:
    Andreas Riiser / Bacon
  • wybrane festiwale i nagrody:
    2020 – Międzynarodowy Festiwal Filmów Dokumentalnych Ji.hlava, 2020 – DOC NYC

Dzikie stworzenie
Wild Animal
Zawieszeni
Hanging On
Kłopotliwy niedźwiedź
Nuisance Bear
Inne filmy z tagiem

polityka

Zawieszeni
Hanging On
Pamiętniki z Mjanmy
Myanmar Diaries
Brzeg wolności
Freedom Swimmer
Inne filmy z konkursu

Nagroda TVP Dokument

Brat Carl
Brother Carl
W objęciach lodu
Into the Ice
Trzy minuty zawieszone w czasie
Three Minutes – A Lengthening
 
Doc shop
Kup nasze filmy na DVD
NEWSLETTER
Zapisz się do newslettera

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Czytaj więcej w: Polityce prywatności

OK