Mięso przyszłości

Meat the Future
reż. Liz Marshall/Kanada/2021/84 min.
miejsce
data
czas
Dolnośląskie Centrum Filmowe, sala Warszawa
2022-05-15
12:00
Dolnośląskie Centrum Filmowe, sala Lwów
2022-05-19
16:15

Niedługo na naszych talerzach nastąpi prawdziwa rewolucja żywieniowa. Mięso z komórek, powstałe bez hodowli i uboju zwierząt, może zmienić ludzkie myślenie o kulturze jedzenia.

Były kardiolog z Indii zakłada w Dolinie Krzemowej start-up eksperymentujący z taką pozbawioną okrucieństwa produkcją jedzenia, na które popyt, zgodnie z prognozami, może się do 2050 roku podwoić. Nowa technologia może być drogą ocalenia dla ludzkości, ponieważ tradycyjna hodowla na wielkich farmach powoduje ogromną emisję gazów cieplarnianych oraz jest największym konsumentem wody pitnej.

Reżyserka obserwuje rozwój projektu rolnictwa komórkowego przez pięć lat. Jesteśmy blisko zespołu Upside Foods i poznajemy wyzwania biznesowe, stojące przed rewolucyjną technologią. Narratorką filmu jest sama Jane Goodall. 

DŁUŻSZY OPIS
KRÓTSZY OPIS

  • czas trwania:
    84 min.
  • kraj/rok:
    Kanada /2021
  • reżyseria:
    Liz Marshall
  • zdjęcia:
    John Price
  • produkcja:
    Liz Marshall / LizMars
  • wybrane festiwale i nagrody:
    2021 – MFF Claveland; 2021 – MFF Riviera; 2021 – MFF Hawaje; 2021 – MFF Melbourne

Inne filmy z sekcji

Nauka nas uratuje

W objęciach lodu
Into the Ice
W poszukiwaniu nieśmiertelności
Eternity At Last
Niebo patrzy na nas
Unseen Skies
Inne filmy z tagiem

technologia

Dziewczyny z kalendarza
Calendar Girls
Poznaliśmy się w wirtualnej rzeczywistości
We Met In Virtual Reality
Niebo patrzy na nas
Unseen Skies
Inne filmy z konkursu

Green Warsaw Award

W objęciach lodu
Into the Ice
Rzeka
River
Wymyślić świat na nowo
Going Circular
 
Doc shop
Kup nasze filmy na DVD
NEWSLETTER
Zapisz się do newslettera