Mięso przyszłości

Meat the Future
reż. Liz Marshall/Kanada/2021/84 min.
miejsce
data
czas
Dolnośląskie Centrum Filmowe, sala Warszawa
2022-05-15
12:00
Dolnośląskie Centrum Filmowe, sala Lwów
2022-05-19
16:15

Niedługo na naszych talerzach nastąpi prawdziwa rewolucja żywieniowa. Mięso z komórek, powstałe bez hodowli i uboju zwierząt, może zmienić ludzkie myślenie o kulturze jedzenia.

Były kardiolog z Indii zakłada w Dolinie Krzemowej start-up eksperymentujący z taką pozbawioną okrucieństwa produkcją jedzenia, na które popyt, zgodnie z prognozami, może się do 2050 roku podwoić. Nowa technologia może być drogą ocalenia dla ludzkości, ponieważ tradycyjna hodowla na wielkich farmach powoduje ogromną emisję gazów cieplarnianych oraz jest największym konsumentem wody pitnej.

Reżyserka obserwuje rozwój projektu rolnictwa komórkowego przez pięć lat. Jesteśmy blisko zespołu Upside Foods i poznajemy wyzwania biznesowe, stojące przed rewolucyjną technologią. Narratorką filmu jest sama Jane Goodall. 

DŁUŻSZY OPIS
KRÓTSZY OPIS

  • czas trwania:
    84 min.
  • kraj/rok:
    Kanada /2021
  • reżyseria:
    Liz Marshall
  • zdjęcia:
    John Price
  • produkcja:
    Liz Marshall / LizMars
  • wybrane festiwale i nagrody:
    2021 – MFF Claveland; 2021 – MFF Riviera; 2021 – MFF Hawaje; 2021 – MFF Melbourne

Inne filmy z sekcji

Nauka nas uratuje

W poszukiwaniu nieśmiertelności
Eternity At Last
W objęciach lodu
Into the Ice
Wymyślić świat na nowo
Going Circular
Inne filmy z tagiem

technologia

Niebo patrzy na nas
Unseen Skies
Poznaliśmy się w wirtualnej rzeczywistości
We Met In Virtual Reality
W poszukiwaniu nieśmiertelności
Eternity At Last
Inne filmy z konkursu

Green Warsaw Award

Rzeka
River
Wszyscy jesteśmy zwierzętami
Just Animals
Terytorium
The Territory
 
Doc shop
Kup nasze filmy na DVD
NEWSLETTER
Zapisz się do newslettera

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Czytaj więcej w: Polityce prywatności

OK