W objęciach lodu

Into The Ice
reż. Lars Henrik Ostenfeld/Dania, Niemcy/2022/85 min.
miejsce
data
czas
Kino Muza, sala 2
2022-05-22
16:15
Kino Muza, sala 3
2022-05-22
16:15

W Arktyce pokrywa lodowa cały czas się zmniejsza, a topniejąc powoduje podniesienie się poziomu mórz. Zaskakujące, jak niewielu naukowców sprawdziło podczas ekspedycji naukowych na miejscu tempo tego procesu. Reżyser podąża za trzema glaciologami i ich naukowymi wyprawami na Grenlandię. Zagłębiają się 175 metrów w głąb studni lodowej trzymając się liny, aby sprawdzić, ile wody utrzymuje pokrywa lodowa.

Film pokazuje piękno Grenlandii i wnętrza wiecznego lodu. Po części przygodowy, naukowy i aktywistyczny obraz jest dowodem na potrzebę wsłuchiwania się w naturę i naukowców. W tym nasza nadzieja, bo natura zmienia się szybciej, niż myśleliśmy.

DŁUŻSZY OPIS
KRÓTSZY OPIS

  • czas trwania:
    85 min.
  • kraj/rok:
    Dania, Niemcy /2022
  • reżyseria:
    Lars Henrik Ostenfeld
  • zdjęcia:
    Lars Henrik Ostenfeld
  • produkcja:
    Malene Flindt Pedersen, Stefan Kloos / Hansen og Pedersen, Kloos & Co. Medien
  • wybrane festiwale i nagrody:
    2022 – CPH DOX Kopenhaga

Inne filmy z sekcji

Nauka nas uratuje

Mięso przyszłości
Meat the Future
Strategia dla Ziemi
Solutions
Wymyślić świat na nowo
Going Circular
Inne filmy z tagiem

ekologia

Podwodne życie Jacques’a Cousteau
Becoming Cousteau
Kłopotliwy niedźwiedź
Nuisance Bear
Simona
Simona
Inne filmy z konkursu

Green Warsaw Award

Krowa
Cow
Strategia dla Ziemi
Solutions
Terytorium
The Territory
 
Doc shop
Kup nasze filmy na DVD
NEWSLETTER
Zapisz się do newslettera

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Czytaj więcej w: Polityce prywatności

OK