W objęciach lodu

Into The Ice
reż. Lars Henrik Ostenfeld/Dania, Niemcy/2022/85 min.
miejsce
data
czas
Gdyńskie Centrum Filmowe, sala Morskie Oko
2022-05-14
20:45
Gdyńskie Centrum Filmowe, sala Goplana
2022-05-21
14:30

W Arktyce pokrywa lodowa cały czas się zmniejsza, a topniejąc powoduje podniesienie się poziomu mórz. Zaskakujące, jak niewielu naukowców sprawdziło podczas ekspedycji naukowych na miejscu tempo tego procesu. Reżyser podąża za trzema glaciologami i ich naukowymi wyprawami na Grenlandię. Zagłębiają się 175 metrów w głąb studni lodowej trzymając się liny, aby sprawdzić, ile wody utrzymuje pokrywa lodowa.

Film pokazuje piękno Grenlandii i wnętrza wiecznego lodu. Po części przygodowy, naukowy i aktywistyczny obraz jest dowodem na potrzebę wsłuchiwania się w naturę i naukowców. W tym nasza nadzieja, bo natura zmienia się szybciej, niż myśleliśmy.

DŁUŻSZY OPIS
KRÓTSZY OPIS

  • czas trwania:
    85 min.
  • kraj/rok:
    Dania, Niemcy /2022
  • reżyseria:
    Lars Henrik Ostenfeld
  • zdjęcia:
    Lars Henrik Ostenfeld
  • produkcja:
    Malene Flindt Pedersen, Stefan Kloos / Hansen og Pedersen, Kloos & Co. Medien
  • wybrane festiwale i nagrody:
    2022 – CPH DOX Kopenhaga

Inne filmy z sekcji

Nauka nas uratuje

Mięso przyszłości
Meat the Future
W poszukiwaniu nieśmiertelności
Eternity At Last
Niebo patrzy na nas
Unseen Skies
Inne filmy z tagiem

ekologia

Simona
Simona
Mięso przyszłości
Meat the Future
Rzeka
River
Inne filmy z konkursu

Green Warsaw Award

Rzeka
River
Mięso przyszłości
Meat the Future
Wymyślić świat na nowo
Going Circular
 
Doc shop
Kup nasze filmy na DVD
NEWSLETTER
Zapisz się do newslettera

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Czytaj więcej w: Polityce prywatności

OK